de ziel van ons

De Geschiedenis van De Okkeziel Bruist klok:

10 mei 1940 : begin van de Tweede Wereldoorlog. Zoals in de meeste kerken hangen er in de toren van onze kerk twee klokken, een grote klok met een gewicht van 850 kg en een kleine klok met een gewicht van 450 kg.

19 december 1942 : de Duitse bezetter beslist om uit de Belgische kerken klokken weg te halen om ze te hersmelten en om te vormen tot oorlogstuig. In 1943 wordt op basis van dat besluit de grote klok uit onze toren weggehaald.

vu mier informouse, klik oep Sint Stefanus of de tiekening van de kerk

Dhr Pierre Godts mocht in 1954, bij monde van de Heer Constant Peremans - Burgemeester van Nederokkerzeel - opdracht ontvangen tot het ontwerpen en de zorg voor de opbouw van een eenvoudig Kapelleke ter ere van Onze Lieve Vrouw.

De Lourdesgrot te Nederokkerzeel werd opgericht rond 1880 door Petrus Antoon Mathijs uit Tildonk. Louise Peremans vertelde in 1973 op 86 jarige ouderdom in Nederokkerzeel het verhaal van de grot:" Petrus Antoon Mathijs was de voorloper die preekte over Lourdes. Meer dan 80.000 mensen kwamen er. De `Sussen ` van Erps-Kwerps, Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout en Berg kwamen op bedevaart naar de grot van Nederokkerzeel". De grot ontstond ten tijde van de Schoolstrijd 1879-1884. De familie Servranckx speelde hierin ook een belangrijke rol. Petrus Servranckx had verschillende kinderen:

Naar het artikel “Een zondagse najaarstrip door een gebied van heiligen en spoken” uit : “Fuik en Faas”, 1974, p. 1 (door Henri Vannoppen)

List is vooral bekend om zijn kapel van O.L.Vrouw der 7 smarten. In 1887 werd dit gebouw opgericht door Joannes Sergijsels, “in religie Broeder Alexius”. De kapel draagt als opschrift (uiteraard in de toenmalige spelling) :

In 1734, 276 jaar geleden werd de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand te Nederokkerzeel gebouwd. Ze staat in de hoek van de Onze Lieve Vrouwstraat,de Laarstraat en de Casimierstraat op de wijk Laar. Het 275 jarig bestaan werd gevierd met een openluchtmis aan de kapel op zaterdag 13 juni 2009, waarin Pater Jan, de parochiepriester in Nederokkerzeel voorging.

Subcategorieën